Håndbok i sosialt entreprenørskap
Håndbok i sosialt entreprenørskap
Her har vi samlet oversikt over ressurser du kan bruke for å
Trinn 1: Forstå problemet
Trinn 2: Utvikle idéen og få med folk
Trinn 3: Start salgsjobben
Trinn 4: Utvikle idéen og få med folk
Skaff hjelp og få inspirasjon
Eksempel på plan for måling av sosial verdi
Regjeringens eksempler på måling av sosial verdi
Sopact - Socentrals verktøy for å måle sosial verdi
Google Skjema egner seg godt til å lage anonyme spørreundersøkelser
Utenforregnskapet er et verktøy som viser hvor mye samfunnet kan spare på å forebygge fremfor å reparere, og på å investere i mennesker
Video om kjernekvadrant med Daniel Ofman (engelsk)
Lær mer om kjernekvadranten av Laila Stange (norsk tekst)
Workplace fra Facebook - kommunikasjonsplattform for team
Altinns introduksjon til styrearbeid
Slack - kommunikasjonsplattform for team
Google Disk - lagring av filer, integrert med Gmail og google Calendar
Hubspot er et godt verktøy for å holde oversikt over salgsarbeidet
Veileder for offentlig sektor om å bruke sosiale entreprenører som leverandører
Startoff kobler oppstartsbedrifter med kjøpere i offentlig sektor
Kunsten å selge - bok av Petter A. Berg
Oversikt over norske sparebanker - alle har en lokal stiftelse
Nordeas oversikt over forskjellige finansieringsmuligheter for en oppstartsbedrift
Innovasjon Norge - om sosialt entreprenørskap
Innovasjon Norge - Innovasjonskontrakter
Innovasjon Norge - forskjellige oppstartsordninger
I vibrantcreator.com kan du samle en del av prosessene knyttet til forretningsutvikling og struktur i virksomheten din
Video som forklarer hvordan man kan sette opp en forretningsmodell etter Alexander Osterwalders metode
Innovasjon Norges gratis kurs i å lage forretningsmodell
Innovasjon Norge om å skrive for mye og gjøre for lite
Hos strategyzer.com kan du sette opp din forretningsmodell og ditt verdiforslag
Hos Innovasjon Norge kan du lære mer om forretningsmodell og gå på gratis kurs
Guy Kawasakis opprinnelige tekst om10-20-30-presentasjoner (engelsk)
Facebook-grupper
Vi anbefaler gruppene Gründerklubben og Nettverk for sosialt entreprenørskap.
Batteriet er et ressurssenter for grupper og organisasjoner som jobber mot fattigdom og sosial ekskludering i Norge. Her kan du få gratis veiledning, kurs og nettverk eller låne lokaler og utstyr.
Samfunnssentralen er et arbeidsfellesskap for sosiale entreprenører som drives av investeringsfirmaet TD VEEN AS. Samfunnssentralen huser normalt 5-7 sosialentreprenører som deler mye kunnskap og erfaringer seg imellom. De sosiale entreprenørene får både økonomisk støtte og hjelp til å utvikle virksomheten i 1-2 år. Du kan søke om å bli tatt inn i varmen på www.samfunnssentralen.no
Storhaug Unlimited er en del av Stavanger kommunes områdesatsing på Storhaug. De støtter ildsjeler med ideer om hvordan løse sosiale utfordringer på Storhaug, og som ønsker å starte en virksomhet. www.storhaugunlimited.no
Impact Hub Bergen ble etablert i 2011 og er del av et globalt nettverk som består av 100+ Hub'er og rundt 16.000 medlemmer. Impact Hub i Bergen er et arbeidsfellesskap for sosiale entreprenører med et snitt på 50 medlemmer som bruker huset som arbeidsplass, finner nettverk, deltar i programmer eller på kurs og arrangementer. Impact Hub leder en rekke programmer, der det største er impactchallenge.no. For mer informasjon se www.bergen.impacthub.net
Sosenteriet er et klyngesamarbeid for samskaping og sosialt entreprenørskap i Vestfold og Telemark. Vi samarbeider med partnere i privat, frivillig og offentlig sektor.
På Sentralen i Oslo tilbyr Socentral et miljø hvor man kan bygge nettverk med mange forskjellige aktører som jobber med forskjellige samfunnsutfordringer. Her kan du få hjelp til å bygge nettverk og få koblinger, ikke bare til sosialentreprenører, men også vanlige entreprenører og folk som kan hjelpe deg med forretningsutvikling, salg, markedsføring etc. SoCentral er også et kontorfellesskap med printer, nettverk, kaffe, møterom etc. De tilbyr sparring med SoCentral-teamet, advokat, regnskapsførere og andre medlemmer som vil dele sin kompetanse og arrangerer seminarer om tema medlemmene er opptatt av.
Tøyen Unlimited er en nabolagsinkubator som støtter lokale innbyggere med innovative løsninger på sosiale utfordringer. De støtter de til å etablere sosiale virksomheter med fokus på økonomisk bærekraft og ideelle formål.
Søndre Unlimited er en nabolagsinkubator som støtter lokale innbyggere med innovative løsninger på sosiale utfordringer. Vi støtter de til å etablere sosiale virksomheter med fokus på økonomisk bærekraft og ideelle formål.
Vollebekk Fabrikker er et midlertidig sted for utvikling og inkubasjon av løsninger innen gjenbruk, reparasjon og grønn produksjon. Ved å tilby både produksjonslokaler og kontorer til en rimelig leie gjør Vollebekk Fabrikker det mulig for beboere, virksomheter og entreprenører å utvikle, teste og demonstrere sine løsninger.
Kronprinsparets fond støtter prosjekter som styrker ungdom med både kompetanse, nettverk og kapital. De har strenge kriterier for hvem de velger og engasjerer seg i et prosjekt over lang tid. De har fire prosjekter i porteføljen og annonserer i sosiale medier når det åpnes for nye prosjekter. Det går an å ta kontakt med de og bli kjent også utenom disse utlysningene.
Wilstar er Arne Wilhelmsen-familiens filantropiske organisasjon. De fokuserer på sosial effekt og på å støtte mennesker som tar initiativ til bærekraftige løsninger som forandrer verden til det bedre. www.wilstar.no
Ferd sosiale entreprenører investerer i sosiale entreprenører og styrker deres marked for å skape målbare sosiale resultater. De bidrar med kompetanse, nettverk og midler. Ta kontakt med de på ferd.no/sosiale-entreprenorer
Hver vår og hver høst arrangerer Impact Startup en aksellerator for nye sosialentreprenører. Det er gratis å delta, men du må søke om å få være med og delta på BootCamp før du eventuelt blir valgt ut. Her blir du godt kjent med mange andre sosialentreprenører og får tildelt en erfaren forretningsutvikler som hjelper deg med alt du trenger å lære for å bli en vellykket sosialentreprenør.
Ashoka er et globalt nettverk som bygger og kultiverer ledere som ser at alle trenger å bidra til å skape endringer i samfunnet. De velger ut «fellows» som får et personlig stipend for å utvikle seg som endringsagent i samfunnet.
Prospera er et landsomfattende nettverk av dyktige konsulenter som jobber gratis for sosiale entreprenører og ideelle organisasjoner på kveldstid.
Alle kommuner har en førstelinjetjeneste for gründere som skal kunne hjelpe deg med utvikling av idéen din. Ring til sentralbordet i din kommune og si at du trenger hjelp med å starte firma, så blir du koblet videre til førstelinjetjenesten.
Innovasjon Norge er statens bidrag til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. De profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål og tilbyr tjenester innen finansiering, rådgiving, kompetanse, nettverk og profilering. De har kontorer i alle landets fylker og en rekke land i verden. www.innovasjonnorge.no
Det finnes en rekke miljøer som holder kurs for sosialentreprenører. Ta kontakt med miljøene i ditt område og sjekk hva som tilbys! Det tilbys også utdanning i sosialt entreprenørskap blant annet ved Universitetet i Oslo.
www.uio.no/studier/program/sosent